euesen
Arabako Olioa. Arabako Errioxako esentzia
Aceite de Álava. Esencia de Rioja
euesen
Arabako Olioa. Arabako Errioxako esentzia
Aceite de Álava. Esencia de Rioja
APRORA logo perfil monte fondo transp
Arabako Errioxako Olibondoak eta Olioa

APRORA

APRORA logo fondo transparente

Olibondoen nekazariak, dolareak eta markak gara. Olibondoaren eta oliba olioaren maitaleak

Gure helburua Euskal Herriko olibondoa ezagutzera ematea da, duela mende batzuetatik bizirik dagoena.

Gure lurreko olibondoaren laborantzari eta oliba-olio birjina estrari (AOVE) balioa ematen diogu, kalitate bikaina ematen baitu.

Bere laborantza, kontsumoa eta merkaturatzea mantendu, berreskuratu eta sustatzea da gure helburua. Landaketa, merkaturatzea eta olioaren salmenta sustatuz, mende askotan bizirik iraun dezan saiatzen gara.

Olibondo mota honen ezaugarri bereziengatik:

Olibondoa haztea muga-klimako zonan:

Zonaldera egokitutako barietatea, ingurumen- eta paisaia-berezitasuna emanez. Higadura saihestuz eta biodibertsitatea mantenduz, balioa ematen dio bestela baldarra eta lantzeko zaila izango litzatekeen lurrari.

Artisau-lana eta lan pertsonalizatua:

Eskuzko bilketa, sorta txikiak, almazara-errota txikiak... lanketa kontu handiz egiten laguntzen duten faktoreak dira.
Euskal gastronomiaren ezkutuko sekretua

Arabako Errioxako olibondoa

Arabako Errioxako olibondoa aspaldikoa da, duela 2.000 urte baino gehiagokoa.

Erromatarrak zonaldera iritsi zirenean, bere ezarpena eta garapena gertatu ziren, gaur egun arte mantendu dena.

XX. mendearen hasieran izan zuen, laborantza historiko gorena, 1.100 ha ingururekin. Tamalez, oliba azalera nabarmen murriztu zen eta orain landaketa berreskuratzen ari gara.

 

 

Bestalde, Espainiako Gerra Zibilaren ondoren berokuntzarako zura ekoizteko beharra, ardoaren sektorearen garapena, lur-sailen tamaina txikiak, klimak eta orografiak eta haren laborantzaren eta bilketaren gogortasunari gehitzen zaizkio.

Gaur egun 300 Ha-tik gora mantentzen dira, gehiago familiaren tradizioagatik eta lurrarekiko maitasunagatik errentagarritasun ekonomikoagatik baino.

 

Gure arbasoek olibondo onenen hautespen naturala egin dute.

Olibondorik onenak zeintzuk ziren identifikatzen jakin zuten, gure muturreko kliman euren laborantzari eusten ziotenak, ugaltzeko, azkenean, gaur egun ezagutzen dugun Arroniz izeneko barietatea lortuz.

Mendeetan zehar, olibondoa zereal, mahasti eta barazkiekin batera hazi zen, eta aniztasun horrek inausketa eta mantentze modua baldintzatu zuen.

 
Euskal gastronomiaren ezkutuko sekretua

Arabako Errioxako olibondoa

Arabako Errioxako olibondoa aspaldikoa da, duela 2.000 urte baino gehiagokoa.

Erromatarrak zonaldera iritsi zirenean, bere ezarpena eta garapena gertatu ziren, gaur egun arte mantendu dena.

XX. mendearen hasieran izan zuen, laborantza historiko gorena, 1.100 ha ingururekin. Tamalez, oliba azalera nabarmen murriztu zen eta orain landaketa berreskuratzen ari gara.

Bestalde, Espainiako Gerra Zibilaren ondoren berokuntzarako zura ekoizteko beharra, ardoaren sektorearen garapena, lur-sailen tamaina txikiak, klimak eta orografiak eta haren laborantzaren eta bilketaren gogortasunari gehitzen zaizkio.

Gaur egun 300 Ha-tik gora mantentzen dira, gehiago familiaren tradizioagatik eta lurrarekiko maitasunagatik errentagarritasun ekonomikoagatik baino.

Olivo nevado de la Rioja Alavesa

Gure arbasoek olibondo onenen hautespen naturala egin dute.

Olibondorik onenak zeintzuk ziren identifikatzen jakin zuten, gure muturreko kliman euren laborantzari eusten ziotenak, ugaltzeko, azkenean, gaur egun ezagutzen dugun Arroniz izeneko barietatea lortuz.

Mendeetan zehar, olibondoa zereal, mahasti eta barazkiekin batera hazi zen, eta aniztasun horrek inausketa eta mantentze modua baldintzatu zuen.

Araba, olibondo zaharrak, olio berriak

OLIO-TURISMOA ARABAN

Araban esperientzia turistiko bati gustua hartzeko modu asko daude. Azken batean, plater bikaina osatzen dute bertako paisaien,
kulturaren eta gastronomiaren aniztasuna eratzen duten koloreek.
Eta ardoak, gaztak edo patatak bakarrik ez dira esperientzia hau osatzeko osagai perfektuak. Araba ere olioa da.
Arabako Errioxan dauden olibondoek aditzera ematen digute antzinako olioaren historia, tradiziotik bikaintasunera doana, biziraupenetik goxotasunera.
Arabako lurra, beste olibondo batzuentzako tokia.

OLIO TURISMOA ARABAN
Euskal gastronomiaren ezkutuko sekretua

APRORA KOMUNITATEA

Gure olibondoa babesteko, gure bazkide nagusiak ditugu, Eusko Jaurlaritzaren eta Arabako Foru Aldundiaren laguntzarekin batera

 

 

Era berean, interesa duten ekoizle eta erakunde guztiei elkartzeko eta laguntzeko gonbita egiten diegu. Euskal Autonomia Erkidegoan oliba-olioaren kultura bizirik mantentzen duen sektore baten parte izatea

Elkarrekin, tradizioan eta gure lurrarekiko maitasunean oinarritutako laborantza batek bere oliba-olio bikain eta berezia eskaintzen jarrai diezagun lortzea.

Elkarrekin, laborantza masifikatuen lehia basatiaren aurrean dagoen urritasun ekonomikoa irauli dezakegu, eta horrela haien balioak betikotu, gure herrietako bizitza babestuz eta sustatuz

 
Euskal Herrikoa eta estra

ZERBITZUAK

Olibazaleei

⇒ Elkartearen hedapen irekiko buletina eskuratzea.

⇒ Bazkideentzako arreta pertsonalizatua.

⇒ Formakuntza praktikorako jardunaldiak.

⇒ Olibondoaren laborantza optimizatzeko jarduketa-proposamenak, hilean 3 aldiz finkak bisitatuz. Argibide horietan alderdi hauek sartzen dira: lurzorua maneiatzea, arriskuak, nutrizio-egoera, izurriteak, gaixotasunak, etab.

Olio errotentzat

⇒ Kanpaina hasteko unerik egokiena zein den zehazteko jarraibideak, eta bilketa- eta entrega-kanpainaren antolaketan laguntzea bazkide diren dolareentzat.

⇒ Lan-proposamena oliba loteen arabera: tenperaturak, denborak, dekantatzea, etab.

⇒ Lortutako olio-loteak kalitatearen arabera antolatzeko euskarria; dastatzea, olioak deskribatzea eta koupageak proposatzea.

⇒ Bazkideei arreta pertsonalizatua.

 

Markentzako

⇒ Marka-irudi bat eta eslogan bat sortzea elkarte gisa.

⇒ Baliabide tekniko eta materialen bidezko zabalkunde-lanetan laguntzea.

⇒ Jardunaldiak banatzaileentzat, ostalarientzat, salmenta-puntuentzat.

⇒ Marka bereizteko eta balioesteko prestakuntza-ekintzak. 

⇒ Bazkideei arreta pertsonalizatua ematea.

 

Arabako olioa: Lurri, zapore, energia eta antioxidatzaile milaka urte.

Adin Guztietarako JARDUERAK

Eskolei, elkarteei, ostalariei, saltokiei, banatzaileei eta Arabako olioaren kultura ezagutu nahi duten pertsona edo erakunde guztiei zuzendutako askotariko jarduera espezifikoak, helburuen arabera.

Arabako olioa: Lurri, zapore, energia eta antioxidatzaile milaka urte.

Adin Guztietarako

JARDUERAK

 

 

Olio dastaketen antolakuntza eta kudeaketa

 

KONTAKTUA

APRORA logo rama olivo fondo transparente

APRORA

Arabako Errioxako Olibondoa eta Olioa Sustatzeko Elkartea